Kinderen bewuster over afval.

Met de hand 750 kilo afval uitpluizen

Hoe scoren we in Beemster op gebied van afval scheiden?

Elk jaar laten we onderzoek doen naar de samenstelling van ons restafval. Niet echt een smakelijk klusje. Met de hand wordt een paar keer per jaar 750 kilo restafval uit de verschillende containers gehaald en opnieuw gesorteerd. Zo zien we precies wat er in het afval zit en of het inderdaad restafval is, of eigenlijk bij een andere afvalstroom hoort.

We scheiden 61% van ons afval

Maar wat zegt dat percentage, doen we het dan goed of juist niet? In gemeenten met een zelfde stedelijkheid als Beemster wordt gemiddeld een resultaat behaald van 71% afvalscheiding. We zijn op de goede weg in Beemster maar nog niet op het niveau waar we willen zijn! In Beemster gooien we jaarlijks 577 kilo afval per persoon weg. Gemiddeld in andere vergelijkbare gemeentes is dit 530 kilo.

Ons afval in cijfers

  • We verbranden met z’n allen in Beemster jaarlijks ruim 2 miljoen kilo restafval.
  • Dat is 218 kilo restafval per inwoner.
  • Slecht 33 kilo is inderdaad restafval en kan op geen enkele manier hergebruikt worden en zit dus terecht in het restafval om verbrand te worden.
  • Een groot deel hiervan is groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten en hoort dus eigenlijk in de gft-container. 93 kilo gft en etensresten worden verbrand in plaats van dat er compost van wordt gemaakt.
  • Dit betekent dat 85% van het restafval dus eigenlijk hergebruikt kan worden en ten onrechte in het restafval zit.

Waarom wordt 85% niet gescheiden?

We kennen uiteraard de redenen wel: het is teveel gedoe, veroorzaakt stankoverlast en maden of als eenpersoonshuishouden heb ik toch bijna geen afval.

Daarom laten wij graag zien dat er ook veel redenen zijn om wel je afval thuis netjes te scheiden. Het is bijvoorbeeld beter voor het milieu en zorgt voor veel minder overlast van stank of maden. Ook zorgt scheiden van afval voor hergebruik en scheelt daarmee fossiele grondstoffen. Waarom zou je het verbranden als je er nog andere dingen mee kunt doen?

Samen staan we sterk

Uiteraard snappen wij ook heel goed dat we nooit 100% op gescheiden afval uit zullen komen. En dat hoeft ook niet. Maar we kunnen er misschien wel voor zorgen dat we samen volgend jaar in ieder geval op 65% of meer komen!