Kinderen bewuster over afval.

Met de hand 750 kilo afval uitpluizen

Hoe scoren we in Purmerend op gebied van afval scheiden?

Elk jaar laten we onderzoek doen naar de samenstelling van ons restafval. Niet echt een smakelijk klusje. Met de hand wordt een paar keer per jaar 750 kilo restafval uit de verschillende containers gehaald en opnieuw gesorteerd. Zo zien we precies wat er in het afval zit en of het inderdaad restafval is, of eigenlijk bij een andere afvalstroom hoort.

We scheiden 57% van ons afval

Maar wat zegt dat percentage, doen we het dan goed of juist niet? In gemeenten met een zelfde stedelijkheid als Purmerend wordt gemiddeld een resultaat behaald van 59% afvalscheiding. We doen het dus best goed! Alleen gooien we in Purmerend wel veel meer afval per persoon weg, vergeleken met andere gemeentes. In Purmerend gooien we jaarlijks 538 kilo afval per persoon weg. Gemiddeld in andere steden is dit 487 kilo.

Ons afval in cijfers

  • We verbranden met z’n allen in Purmerend jaarlijks 18 miljoen kilo restafval.
  • Dat is 221 kilo restafval per inwoner.
  • Slechts 31 kilo is inderdaad restafval en kan op geen enkele manier hergebruikt worden en zit dus terecht in het restafval om verbrand te worden.
  • Een groot deel hiervan is groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten en hoort dus eigenlijk in de gft-container. 96 kilo gft en etensresten worden verbrand in plaats van dat er compost van wordt gemaakt.
  • Dit betekent dat 86% van het restafval dus eigenlijk hergebruikt kan worden en ten onrechte in het restafval zit.

Waarom wordt 86% niet gescheiden?

We kennen uiteraard de redenen wel: het is teveel gedoe, veroorzaakt stankoverlast en maden of als eenpersoonshuishouden heb ik toch bijna geen afval.

Daarom laten wij graag zien dat er ook veel redenen zijn om wel je afval thuis netjes te scheiden. Het is bijvoorbeeld beter voor het milieu, de gft-container komen we in de zomer wekelijks legen en zorgt dan dus voor veel minderen overlast van stank of maden. Ook zorgt scheiden van afval voor hergebruik en scheelt daarmee fossiele grondstoffen. Waarom zou je het verbranden als je er nog andere dingen mee kunt doen?

Samen staan we sterk

Uiteraard snappen wij ook heel goed dat we nooit 100% op gescheiden afval uit zullen komen. En dat hoeft ook niet. Maar we kunnen er misschien wel voor zorgen dat we samen volgend jaar in ieder geval op 60% of meer komen!